Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Bábel tornya
2011-04-19, 10:04 AM"Mélységesen mély a múltunk kútja...” - így kezdi T. Mann ókori tárgyú, híres regényciklusát. Ebből a mélységes kútból, az ókori Közel-Kelet elbeszélő hagyományainak legősibb rétegéből, a mitológiából meríti tárgyát a "Bábel tornya” című kötet.
Az ősi héber mondák az egyiptomi, mezopotámiai s a nemrég feltárt hettita és ugariti regék és mondák mellé sorakoznak fel. Egyiptom és Mezopotámia híres teremtés-mítoszai, Ízisz, Ozirisz csodálatos történetei, Istár pokoljárása, Gilgames hősi tettei mellett tág teret kap a Biblia, az ókori műveltség egyik enciklopédiája.
A gazdag, olvasmányos kötetet az illusztrációkon kívül számos régészeti és művészettörténeti jelentőségű melléklet egészíti ki.
És Jahve kihirdette parancsolatait Mózes által, amint következnek :
1. Én, Jahve vagyok a te istened, aki kivezettelek Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.
2. Kívülem ne legyenek más isteneid. Ne készíts bálványszobrokat magadnak, amelyek akár azt ábrázolják, ami fent, az egekben, akár azt, ami alant, a földön, akár azt, ami a föld alatt, a vízben van: ne borulj le előttük, ne szolgáld ezeket, mert én, Jahve, a te istened, szenvedélyes isten vagyok, aki az atyák vétkét harmad- és negyedíziglen torlom meg a fiaikon, ha gyűlölnek engem, de ezerszeresen irgalmas vagyok azokhoz, akik szeretnek és megtartják parancsaimat.
3. A Jahve nevet, istened nevét ne mondd ki hamis ügyben, mert Jahve nem hagyja megtorlás nélkül, ha valaki hamis ügyben mondja ki a nevét.
4. Tartsd meg a szombat napját, hogy megszentelhessed: hat napon át dolgozz, és végezd el minden munkádat, a hetedik nap azonban szombat, munkaszünet; Jahvéé az, a te istenedé; ne végezz azon a napon semmit, sem te magad, sem fiad, sem lányod, sem rabszolgád, sem rabszolganőd, sem igásállatod, sem az idegen, aki kapuidban tartózkodik: mert Jahve hat nap alatt teremtette az egeket és a földet és a tengert és mindent, ami ezekben van, de a hetedik napon ő is megpihent. Ezért Jahve megáldotta a szombat napját, és megszentelte.
5. Ismerd el atyád és anyád tekintélyét, hogy hosszúra nyúljék életed azon a földön, amelyet Jahve, a te istened ad neked.
6. Ne gyilkolj.
7. Ne kövess el paráznaságot.
8. Ne lopj.
9. Ne tégy hamis tanúvallomást mások ellen.
1O.Ne kívánd megszerezni másnak a házát. Ne kívánd megszerezni másnak a feleségét, rabszolgáját, rabnőjét, ökrét, szamarát vagy bármit, ami a másé.
Ez volt a tíz ige, amelyet Izráel fiai mindig mint Jahve parancsát, Mózes törvényét tiszteltek.

Bábel tornya - Az ókori közel-kelet mítoszai és  mondái

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar
Megtekintések száma: 569 | Letöltések: 2 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]