Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Cicero Marcus Tullius: Phlippicák Marcus Antonius ellen
2011-05-08, 8:38 AMMarcus Tullius Ciceronak a triumvir Marcus Antonius ellen írt tizennégy beszédből álló sorozata hagyományosan a "philippicák" nevet viseli, Démosthenésnek II. Phillippos makedón király ellen írt szónoklataira való utalásként.
Beszédeit Cicero, a legnagyobb római szónok, az egykori consul, a "haza atyja" a hagyományos köztársasági eszmények és államrend képviseletében intézi a hatalmaskodó Antonius, az önkényuralom letéteményese ellen. A mű bepillantást enged a római köztársaság legválságosabb időszakába.
Cicero, paradox módon, támogatja annak a Caius Octaviusnak a felemelkedését, akit Julius Caesar végrendeletében fiává és örökösévé fogadott, abban a reményben, hogy annak politikai kapcsolatait, katonai támogatását felhasználhatja Antonius ellen. Tervei azonban kudarcot vallanak, ő maga pedig áldozatul esik a sértett Antonius bosszúvágyának. Az ifjú Caesar, a későbbi Augustus cserben hagyta öreg támogatóját.
Cicero írásai nem egyszerűen történelmi források, hanem egyben kiváló irodalmi alkotások, a nagy szónok nyelv- és stílusművészetének utolsó emlékei, egyben a támadó szónoklat, az invecta kiemelkedő példái is.

Cicero Marcus Tullius: Phlippicák Marcus Antonius ellen

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar
Megtekintések száma: 501 | Letöltések: 1 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]