Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Columella, Lucius Iunius Moderatus: A mezőgazdaságról
2011-05-16, 9:10 PM


Columella műve nemcsak a római irodalomból, hanem az egész antikvitásból fennmaradt legterjedelmesebb, a mezőgazdaságról szóló feldolgozás. A szerző az árutermelést szolgáló római villa-gazdaság teljes tárgykörét áttekinti, a munka megszervezésétől a földművelés és az állattenyésztés agrotechnikai ismeretanyagáig. A mű szerkezete gondosan felépített, előadása szakszerű, de a nem szakemberek számára is jól nyomon követhető, fogalmazása gördülékeny, közlései manapság is tanulsággal olvashatók. Számos kevéssé ismert, fontos vonatkozásban segíti az eligazodást az ókori Róma életének megismerésében.
Kevés olyan eset van, amikor valami nagyon megérint, de a 2000 éve élt gazdálkodó részletes tankönyve ilyen. A szerző az akkori összes mezőgazdasággal kapcsolatos ismeretet szintetizálta, és két fejezetet szentel a szőlő gondozásának, illetve más helyeken leírja a must, bor kezelését. Ezeknek az ismereteknek egy része semmit nem változott az elmúlt két évezredben. Ki vitatná pl. a metszésről írtakat:
"A szőlősgazdák, miközben a külső szépségre törekszenek, a bütyök mellett vágják el [t.i. a vesszőt], hogy a tartalék vessző rövidebb legyen, és a csaphoz hasonló. Ez pedig nagyon hátrányos, mivel a vágás mellett lévő szemnek árt a dér, a fagy, majd a hőség. Legjobb tehát a két bütyök között, középen elvágni a tartalék ágat, és ferde vágást készítsen a szem mögött, nehogy - ahogyan már korábban mondtam - a metszés után nedvezzen, és a fakadó szemet megvakítsa."
A könyv szerkezete megdöbbentően hasonlít a könyv szerkezete bármelyik ma is használatos tankönyvéhez: termőterület kiválasztása, talajelőkészítés, fajtaismeret, telepítés, metszés, zöldmunkák, présház előészítése szüretre, borkülönlegességek (pl. ürmös, misztella) készítése. Lenyűgöző.
Ma is használható leírást tartalmaz egyfajta környezettudatos gazdálkodásról, amikor pl. a fákra felfuttatott szőlőlugasról ír. Olajfa és szőlő együttélése, közös haszna ma is páldaértékű. Említést tesz pl. a szőlőben termesztett búzáról is.
A mű rendkívül olvasmányos és csodálatos fejtörő is: pl. mikor arról ír, hogy a mustsűrítményhez gipszvirágot ad, felismerni véljük a kalciumkarbonátos savtompítás ősi leírását.

Columella, Lucius Iunius Moderatus: A mezőgazdaságról

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar | Címkék (kulcsszavak): görög, antik regény, antik irodalom, mezőgazdaság
Megtekintések száma: 508 | Letöltések: 6 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]