Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Flavius Josephus: Önéletrajz
2011-06-28, 3:12 PM

Lélektani érdekességű mű, amelyben egy kortárs történetírónak, a tiberiasi Justusnak vádjaival szemben igyekszik igazolni galileai szereplését. A történetíró Önéletrajza mentségkeresés, amelyet a túlzó szubjektivizmus jellemez. Születésétől Rómában való letelepedéséig mondja el élete történetét, de úgy, hogy abban mintegy sűrítve benne van a korszak zsidó történelme is; erre utal a kronológiát követő fejezettagolás és az alkalmankénti krónikás-elbeszélő modor követése is. S bár tetteit is igyekszik magyarázni, olyan széles ívű kitekintést ad a korra, hogy írásának szubjektivizmusát ez jelentékenyen ellensúlyozza, és történeti műveihez hasonlóan forrásértékűvé tesz.
Az Önéletrajz szerves folytatása a zsidó történelemnek, amint erre A zsidó történelem című munkájának befejezésében  maga a szerző utal is: „És itt talán helyénvaló lesz, ha elmondok egyet-mást származásomról is és mindarról, amit életem folyamán cselekedtem ..."
Egyébként egy ritkán megjelenő, önálló műként nem is olvasható „kis történelemkönyv” ez az írás.
Az Önéletrajznak a digitalizálás alapjául szolgáló kiadványban jelenik meg az első magyar fordítása. A magyar fordítás fejezetcímei önkényesek: nem Flavius Josephustól származnak.

 

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar | Címkék (kulcsszavak): ókori irodalom, görög-kor, antik irodalom
Megtekintések száma: 432 | Letöltések: 2 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]