Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Héródianos: A római birodalom története Marcus Aurelius halálától
2012-09-16, 3:09 PM
 
A kötet Héródianos, a Kr. u. 3. században élt görög szerző Róma történetéről szóló munkáját tartalmazza. A szerző Róma császárkori történetét, a Kr. u. 180-238 közötti időszakot tárgyalja. Számos történelmi tény egyedül az ő művében maradt fenn. Ugyanakkor ő az egyetlen kortárs történetíró, akinek a műve teljes egészében fennmaradt. A művet - egy-két részlettől eltekintve - magyarra még soha nem fordították le. Az eredeti görög szöveg fordítását részletes kommentárral, a szerző életét és művét, valamint a válság történetét összefoglaló utószóval és névmutatóval egészítettük ki.
Héródianos műve cseppet sem hasonlít napjaink tudományos írásaira, mivel hallgatóságát (művét eredetileg felolvasták az érdeklődőknek, nem pedig magányosan olvasták) nem kívánta évszámokkal és más efféle fárasztó adatokkal traktálni. Az sem pártatlanságát erősíti, hogy az általa elképzelteknek ellentmondó tényeket nemes egyszerűséggel elhallgatta – ezért állításait nem árt kellő fenntartásokkal fogadni és ellenőrizni.
Ezen komoly hiányossága ellenére mégis vitathatatlan erénye, hogy olvasmányos formában ismerteti azt a zűrzavaros időszakot, amit a sűrűn cserélődő cézárok uralma okozott a Római Birodalomban; valamint egyértelműen megnevezi a bukás másik okát, a hadsereg, a légók növekvő szerepét és kincsvágyát.
Minden uralkodó adományokkal, pénzosztással igyekezett megvásárolni a katonák hűségét, ami hosszú távon nem a csatamezőn elérhető dicsőséget állította követendő példaként a katonák elé, hanem a sokkal könnyebben elérhető meggazdagodást. Ettől kezdve túlságosan is gyakran a légiók határozták meg a következő cézár személyét (valamint azt is, hogy mikor kerüljön hatalomra, és meddig maradjon ott).
Az egyes könyvekben egy-egy uralkodó áll a középpontban:
I. könyv Commodus (180-193)
II. könyv Pertinax (193)
III. könyv Septimius Severus (193-211)
IV. könyv Caracalla (211-217)
V. könyv Macrinus (217-218)
VI. könyv Elagabalus (218-222)
VI. könyv Severus Alexander (222-235)
VII.könyv Maximinus Thrax (235-238)
VIII. könyv Gordianusok-Pupienus-Balbinus (238)
A mű összesen 58 (Héródianos pontatlan számításai szerint 61) év eseményeit taglalja. Az általa eszményített uralkodó Marcus Aurelius - minél jobban hasonlít hozzá egy uralkodó, annál jobb lesz az uralkodása.
Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar | Címkék (kulcsszavak): római irodalom, antik irodalom, történelem
Megtekintések száma: 700 | Letöltések: 52 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]