Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Plutarkhosz: A lélek derüje
2015-04-19, 2:04 PM

Plutarkhosz filozófiai ismeretei az athéni tanulóévek után is tovább mélyültek. Khairóneiába visszatérve közhivatalokat vállalt, közben sokat utazott; itáliai és egyiptomi utazásai különösen fontosak. Művei döntő többségét fiatalkora elmúltával írta. Idős korában, 120 után halt meg. 
Plutarkhosz mind a ... lefordított művében gazdag hagyományt folytat. Az erény természetéről számos hellenisztikus munka született, sőt ilyen című írásoknak a szókratikus hagyományban is vannak nyomai.
A lélek derűjét illeti, már feltehetően antik források szerint - Démokritosz is írt egy értekezést περἱ εῡϑυμίης címmel. Nem valószínű azonban, hogy ez közvetlenül hatott Plutarkhoszra. Az ő egyik legfontosabb forrása Panaitiosz, a középső sztoa egyik meghatározó filozófusa (i. e. 185/180-110/109), akinek idevágó nézeteit Ciceró-tól ismerjük, a másik pedig Seneca De tranquillitate animi című munkája.  Kimutatható az is, hogy - talán Panaitioszon keresztül - epikureus hatások is érték. Bármennyire is támaszkodjon azonban ezekre a sztoikus és epikureus forrásokra, az általuk megismert elméleteken és példákon túl Plutarkhosznak önálló mondanivalója van a témáról. ... Plutarkhosz e helyütt arra keresi a választ, hogy mi az érzelmek helye az emberi lélekben és hogyan kell velük együtt élni.

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar
Megtekintések száma: 482 | Letöltések: 3 | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]