Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Antik könyveim

Római regék és mondák
2011-05-10, 8:27 PM


A kötet a római nép mondakincsének legszebb darabjait ismerteti a legnagyobb latin költők és írók műveinek felhasználásával. Bevezetőben - Vergilius és Livius nyomán - bemutatja a hős Aeneast, aki Trója pusztulása után elindult új hazát keresni. A következő rész A Királyok korának legendás történeteit beszéli el a város csodás alapításától egészen Tarquinius Superbusig. Érdekesek, tanulságosak A Római köztársaság korának harcait feldolgozó mondák. A kötet legfőbb forrása Livius, de sokat merített Boronkay Ovidius és a görög Plutarkhosz műveiből is.
Az olvasmányos átdolgozásokon kívül a római mondai hagyomány és a római élet jobb megértését segíti a felhasznált művek íróinak, a latin nyelv eredetének és sajátosságainak bemutatása, valamint a római nevek és a római időszámítás magyarázata.
Két évezreden át nevelte az ifjúságot önfeláldozó hazaszeretetre és férfias helytállásra Mucius Scaevola, Horatius Cocles és a többi római hős példája, akiket Livius, Vergilius és Ovidius klasszikus írásai tettek halhatatlanná. Ma már nem oktatják széltében a latin nyelvet, s így a római jellem évezredes példái sem hatnak közvetlenül a nyelvórai olvasmányok anyagán át. Éppen ezért olyan fontos, hogy ma is minden fiatal korán megismerje ezeket a halhatatlan történeteket, amelyek Boronkay eleven stílusú feldolgozásában jutnak el az olvasók új generációjához.
Az elsősorban ifjúság számára készült könyvet az ókori irodalom és történelem iránt érdeklődő felnőttek is haszonnal olvashatják.

Római regék és mondák - Boronkay Iván feldolgozása

Kategória: Antik könyveim | Hozzáadta:: dbogar | Címkék (kulcsszavak): antik irodalom, latin, mondák, mítoszok
Megtekintések száma: 497 | Letöltések: 3 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]