Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Folyóirat cikkek

Szöllősi Szilvia: Egy kelta edényégető műhely
[ · Letöltés távoli szerverről (303 Kb) ] 2014-08-20, 2:30 PM

A régészeti leletanyag döntő többségét adó kerámia a régészettudomány alapja, a tipológia és az ennek segítségével felállítható relatív kronológia kiindulópontja, számos esetben a régészeti kultúrák meghatározásának, időbeli elhelyezésének egyetlen eszköze. Hatalmas jelentősége ellenére a kerámiából készült edényekkel és egyéb tárgyakkal – mint késztermékekkel – foglalkozó szakirodalomhoz képest aránytalanul kevesebb tudományos figyelmet kap magának a nyersanyagnak, azaz a kerámiának az előállítása, amelynek alapvető eleme az égetés.
A technológiai értelemben vett „modern” fazekasság megjelenésével – ezen belül a fazekaskorong és a bonyolult, épített edényégető kemencék használatának kezdetével – a Kárpát-medencében először a vaskor folyamán számolhatunk... a fejlett fazekaskemencék megjelenése hazánk területén egyértelműen a késő vaskori (La Tène -) kelta kultúra hordozóihoz köthető.
Az írás a La Tène-kelta fazekaskemencékkel kapcsolatos régészeti megfigyelések és leletek alapján igyekszik rekonstruálni egy edényégető műhely működését a kemencék tágabb és szűkebb térbeli elhelyezésétől a felépítésük módján át az égetési folyamat menetéig, és az egyes szerkezeti elemeknek az ebben játszott szerepéig, valamint kitér a fazekaskemencék iparrégészeti jelentőségére és a modern rekonstrukciós kísérletek eredményére is.
A tanulmány az Első Század folyóirat 2008. évi 1. számában jelent meg.

Kategória: Folyóirat cikkek | Hozzáadta:: dbogar | Címkék (kulcsszavak): kelta, régészet, ókor
Megtekintések száma: 568 | Letöltések: 311 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]