Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Más könyvek

James MacKillop: Kelta mítoszok és legendák
[ · Letöltés távoli szerverről (4,65MB) ] 2011-04-11, 1:11 PMA kelta nyelvi-kulturális kör átfogó bemutatását veheti kezébe az olvasó. James MacKillop neve jól ismert a keltológiával foglalkozó szakemberek körében, hiszen a szerző a téma nemzetközileg is elismert szaktekintélye. Könyvében a legújabb kutatási eredményeket is felhasználva, sorra veszi az írásos és a szóbeli forrásokat, megismertet az ókori kelták vallásával, isteneikkel is istennőikkel, a korai Írországban honos szakrális királyság intézményével, a kelta ünnepekkel, a túlvilágról alkotott képzeteikkel. Olyan érdekes jelenségek megértéséhez viszi közelebb az olvasót, mint például a nap- és a holdimádás rituáléja, vagy a bíróként, jósként, filozófusként is tevékenykedő druidák.
Ezek mellett részletesen megismerkedhetünk a kelta legendák világával, a korai középkor rendkívül gazdag ír nyelvű irodalmától kezdve a walesi nyelven írott történeteken át egészen a szájhagyomány útján terjedő irodalomig. Részletes ismertetők mutatják be az ír nyelvű irodalom négy legjelentősebb mondakörét; a walesi Mabinogi-történeteket vagy például a Lebor Gabála Érenn című, 12. századi ír áltörténelmi művet.
A könyvet a kelta mitológia legfontosabb alakjait és fogalmait tartalmazó kislexikon egészíti ki, a kiejtést segítő, magyar helyesírás szerinti átírással ellátva.
James MacKillpo munkája hiánypótló a kelta szakirodalomban, részletes, tudományos alaposságú bemutatása ennek a roppant izgalmas világnak. Ajánljuk e könyvet a felsőoktatásban keltológiával foglalkozó diákoknak, szakembereknek és mindenki másnak, aki alaposabban szeretne elmélyülni a témában.
 

Kategória: Más könyvek | Hozzáadta:: dbogar
Megtekintések száma: 552 | Letöltések: 345 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]