Az én honlapom

Honlap-menü
A fejezet kategóriái

Kedvenc könyveim

Főoldal » Fájlok » Más könyvek

Mitológiai ábécé
[ · Letöltés távoli szerverről (4,25 MB) ] 2011-05-01, 9:03 AM

Különös világ tárul elénk a mítoszokból, az istenek, héroszok, Zeusz, Venus, Gilgames, Noé, Brahma, Ozirisz, Wotan, Mithrasz, Baál, Marduk, valkűrök, gigászok, titánok, nimfák, múzsák, párkák világa. E nevek, történetek számtalanszor fordulnak elő az irodalmi művekben, a festményeken, szobrokon. A mitikus elbeszélések és istenek, a népek ősi hiedelmei nem tűntek el, tovább élnek a népek tudatában, művészetében.
Ám a mítoszok világa valóságos őserdő, nehéz benne eligazodni. Ez a kis kötet iránytűt kíván adni az ősi hiedelemvilághoz, rövid, világos összefoglalást az egyes népek isteneiről, hitregéiről.
Korunk szokatlanul nagy érdeklődéssel fordul a mítoszok felé; széles körű, elmélyült viták alakultak ki a mítosz meghatározása, keletkezése, jelentősége stb. körül. A Mitológiai Ábécé nem tűzte, nem tűzhette ki céljául a mítoszok egész problémakörének feltárását, összefoglalását, csupán a jelentős népek, népcsoportok és területek ősi mítoszainak legfontosabbjait kívánja ismertetni. Azoknál a népeknél, amelyeknek régi történetéről maradtak fenn írásos emlékek, az ősi hiedelmek ismertetésének nincs akadálya. Az európai népeknél általában a kereszténység, az ázsiaiaknál a buddhizmus, dzsainizmus, konfucianizmus és az iszlám elterjedése előtti hiedelemvilágot foglalják össze az e népekről, országokról szóló rövid fejezetek. Másként kellett természetesen eljárni azoknál a népeknél, amelyeknek ősi korszakaiból nem maradtak írásos feljegyzések, amelyekről csak a XV. században megindult felfedezések óta szólnak az útleírások, néprajzi stb. művek. Ezeknél nemigen tudjuk az ősi hiedelmeket a később keletkezettektől elválasztani, s így mindazt a lényegeset közöljük, amit hitvilágukról s annak fejlődéséről  a tudomány meg tud állapítani. így azután az afrikai népekről, az amerikai indiánokról és eszkimókról, az óceániaiakról és ausztráliaiakról írott fejtegetések jellegükben eltérnek a görög, római, kínai stb. mítoszokat tárgyaló fejezetektől.
A kötetnek az egyes népekről, területekről szóló részei ábécé sorrendben követik egymást. Az istenek, mitikus hősök nevét minden esetben kiemeltük, a mitológiai fogalmakét azonban csak egyszer, ott, ahol egyszersmind a fogalom magyarázata is megtalálható.


Mitológiai ábécé 2. kiadás - Lektor: Hahn István
 

Kategória: Más könyvek | Hozzáadta:: dbogar
Megtekintések száma: 593 | Letöltések: 326 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]